A început dezbaterea bugetului pe 2022. Nicolae Ciucă: ”Cea mai mare alocare a investiţiilor din ultimii 32 de ani” VIDEO

3 săptămâni in urmă 12

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 22 decembrie, în plenul Camerelor reunite, la dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2022, că răspunde aşteptărilor justificate ale societăţii, dar corespunde şi proiecţiilor de dezvoltare ale României.

Banul public este alocat responsabil, oportun si transparent, a arătat premierul, precizând că dincolo de opţiunile politice, votul asupra bugetului pentru anul 2022 reprezintă un gest responsabil, care oferă predictibilitate mediului de afaceri, o viziune de dezvoltare pentru viitor şi condiţii de viaţa mai bune pentru cetăţenii României.

Nicolae Ciucă a a declarat că bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, reprezintă ”cea mai importantă legislaţie anuală de programare bugetară”.

”Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană”, a arătat premierul, precizând că bugetul pentru 2022 are la bază următoarele principii: transparenţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunităţii de utilizare a fondurilor europene 2021- 2027 şi a celor alocate reformelor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru creşterea rezilienţei economiei româneşti.

Potrivit şefului Executivului, construcţia bugetului pentru anul 2022 a reprezentat un proces responsabil având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situaţiilor dificile cu care se confruntă România, şi anume criza sanitară, şocul preţurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pieţele internaţionale, care înseamnă alocarea de resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară.

”Ţinta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, în condiţiile în care efectele pandemiei încă sunt resimţite la nivel naţional şi global”, a arătat el.

Ciucă a mai afirmat că bugetul pentru anul viitor se fundamentează pe stabilitate şi predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investiţiile şi să crească atractivitatea României ca destinaţie de business.

”Este bugetul cu cea mai mare alocare a investiţiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019”, a arătat el.

Premierul a afirmat că, aşa cum s-au angajat, nu vor creşte taxe şi impozite.

”Nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM - urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor si toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor. Vom sprijini accesul la finanţare al IMM-urilor, prin continuarea Programului IMM INVEST, esenţial pentru susţinerea companiilor afectate grav de criza COVID -19”, a mai declarat prim-ministrul.

El a adăugat că. ”încă din primele zile de guvernare, Guvernul a lucrat pentru operaţionalizarea celui mai important proiect de ţară post-pandemic, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”.

”Am aprobat astăzi în Guvern prin Ordonanţă de urgenţă, Acordul de împrumut între Comisia Europeană şi România, prin care ţara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Bani pe care îi investim în economie, în condiţii extrem de avantajoase”, a spus el.

Premierul a spus că Guvernul este dator să se implice activ şi în implementarea politicilor sociale.

”Aşa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului este cetăţeanul, angajament care se reflectă în modul în care este structurat bugetul. Pentru a proteja veniturile populaţiei, îndeosebi ale persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de măsuri sociale: majorarea alocaţiilor pentru copii, creşterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari şi a indemnizaţiei anuale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a afirmat el.

Citeste si:

Bugetul pe 2022, raport favorabil de la comisiile de buget-finanţe. Avize pe bandă rulantă date în ParlamentSURSE

Comisiile de buget-finanţe au finalizat miercuri, 22 decembrie, dezbaterile şi raportul pe proiectul bugetului de stat pe 2022 şi pe proiectul bugetului asigurărilor sociale. UPDATE 13:50...

 E o discriminare faptul că unităţile administrativ-teritoriale cu primari USR nu au alocări în buget

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat, miercuri 22 decembrie, la Parlament, că partidul ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională a proiectului bugetului de stat pe 2022, el acuzând...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă