A fost ridicată alerta de tsunami emisă după seismul puternic din nord-estul Japoniei / Valurile provocate de cutremur au atins doar aproximativ un metru înălţime

3 săptămâni in urmă 3

Alerta de tsunami, emisă după un seism puternic produs sâmbătă în apropiere de coasta de nord-est a Japoniei, a fost ridicată, informează AFP şi Reuters.

Seismul, a cărui magnitudine a fost revizuită de Agenţia de Meteorologie din Japonia la 6,9, de la 7,2 stabilită iniţial, s-a produs la ora locală 18:09 (09:09 GMT) la o adâncime de circa 60 de kilometri în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Miyagi.

JMA a lansat iniţial un avertisment de tsunami, însă valurile provocate de cutremur au atins doar aproximativ un metru înălţime.

Prin urmare, această alertă a fost ridicată după circa o oră, punând astfel capăt măsurilor de evacuare care vizau mii de locuinţe.

Furnizorii de energie electrică şi Autoritatea Japoneză pentru Securitate Nucleară (NRA) au declarat că nu s-au constatat pagube la centralele nucleare din zonă.

Cu toate acestea, traficul feroviar din zonă a fost suspendat, inclusiv pentru trenurile de mare viteză Shinkansen.

Potrivit JMA, este vorba despre o nouă replică a seismului cu magnitudinea 9,0 din 11 martie 2011, care a provocat un tsunami devastator, ce a declanşat dezastrul nuclear de la Fukushima.

„Nu am primit informaţii referitoare la pagube materiale sau persoane rănite (…), însă continuăm să adunăm date”, a declarat pentru AFP Takashi Yokota, membru al Biroului de gestionare a dezastrelor din Miyagi.

Nord-estul Japoniei a fost deja afectat la mijlocul lunii februarie de un cutremur produs în larg cu magnitudinea 7,3, care nu a provocat valuri tsunami. Şi acesta a fost o replică a seismului devastator de acum zece ani.

Seismul din februarie a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 100, iar daunele materiale au fost limitate.

Sursa: Agerpres

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă