A fost arestată „Regina narcoticelor”, soția liderului celui mai mare cartel de droguri din Mexic. Ce rol avea în imperiul de crimă organizată

3 săptămâni in urmă 25

Rosalinda González Valencia, soția lui Nemesio Oseguera Cervantes, supranumit „El Mencho”, este acuzată de implicarea în „operațiuni financiare ilicite” derulate de cartelul Jalisco Nueva Generation, informează The Guardian.

„Regina narcoticelor”, așa cum este cunoscută, a fost reținută de armata mexican în Zapopan, vestul statului Jalisco, într-o „o lovitură semnificativă adusă structurii financiare a crimei organizate din stat”, a comunicat marți, 16 noiembrie, ministerul apărării, într-un comunicat.

Rosalinda este considerată responsabilă pentru spălarea banilor cartelului.

Soțul ei, al cărui nume real este Nemesio Oseguera Cervantes, este un fost polițist devenit șeful uneia dintre cele mai puternice două grupuri criminale din Mexic.

Doi dintre copiii lor sunt închiși în Statele Unite. Jessica Johanna, cetăţean american şi mexican, a fost condamnată în iunie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru implicare în afaceri care spălau banii pentru cartel. Rubén, cunoscut sub numele de „El Menchito”, a pledat nevinovat de acuzațiile de trafic de droguri, dar rămâne în închisoare în așteptarea procesului.

„El Mencho”, pe al cărui „cap” a fost recompensă 10 milioane de dolari pe cap de către autoritățile americane, în 2018, a creat Jalisco Nueva Generation, un imperiu criminal care se întinde pe cinci continente. González a fost arestat anterior în mai 2018, dar a fost eliberat pe cauțiune câteva luni mai târziu.

Cartelul Jalisco este cel mai puternic și mai violent din Mexic. Și-a creat reputația prin atacuri asupra forțelor de securitate ale țării, inclusiv o tentativă de asasinat asupra șefului poliției din Mexico City. În 2015, oameni înarmați ai cartelului au doborât un elicopter militar mexican cu o grenadă propulsată de rachetă.

Jalisco a fost acuzat pentru introducerea ilegală de cantități mari de droguri, inclusiv fentanilul opioid sintetic, în Statele Unite, unde decesele prin supradoză legate această substanță au crescut la peste 93.000 în 2020, arată datele SUA.

Organizația desfășoară o luptă acerbă pentru teritoriu și rute de contrabandă cu cartelul de la Sinaloa, care a fost condus de Joaquín „El Chapo” Guzmán, condamnat la închisoare pe viață în 2019, iar două grupuri rivale se ciocnesc frecvent în „punctele fierbinți” din toată țara.

Războiul are o miză de peste 15 miliarde de dolari, cam cât valorează traficul de droguri în zonă.

Violenţa a escaladat în Mexic de la sfârşitul lui 2006, când a început un aşa-numit război al drogurilor. În prezent se raportează aproape 100 de omoruri pe zi, la o populaţie de circa 126.000.000 de suflete. Peste 82.000 de oameni sunt daţi dispăruţi.

Carlos Ruben Ramirez, lider al cartelului Jalisco Nueva Generation, prins în martie anul trecut în România, a fost extrădat în Statele Unitet.

Foto: www.blogdelnarcomexico.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă