A două cădere a Saigonului: SUA trimite Infanteria Marină pentru posibila evacuare a ambasadei din Kabul

2 luni in urmă 23

Pentagonul mobilizează mii de soldaţi ai Infanteriei Marine a SUA pentru o posibilă evacuarea a ambasadei Statelor Unite din Kabul, Afganistan, informează New York Times. Administraţia Joe Biden ia, în acest moment, în calcul posibila prăbuşire a guvernului afgan în următoarele 30 de zile.

Ambasada americană din Kabul a emis joi o alertă în care i-a sfătuit pe toţi cetăţenii americani care se mai află în Afganistan „să părăsească imediat ţara folosdin orice cursă aeriană comercială posibilă”.

Anunţul a fost făcut în aceeaşi zi în care talibanii au cucerit oraşul Herat, al treilea ca mărime din Afganistan, la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, apropiindu-se periculos de capitală, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care a precizat că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că „inamicul a fugit'” şi '„zeci de vehicule militare, arme şi muniţii au căzut în mâinile” insurgenţilor.

În faţa degradării situaţiei militare, guvernul afgan le-a propus talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un negociator al guvernului la tratativele de pace de la Doha, de la începutul cărora, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis în timp ce a continuat retragerea misiunii trupelor internaţionale conduse de SUA.

Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.

„Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul”, se mai arată în mesajul misiunii diplomatice a SUA.

Editor : Mihnea Lazăr

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă