90 de castori vor fi aduși de un ONG în Munții Făgăraș, după mai bine de un secol de la dispariția în această zonă

3 săptămâni in urmă 24

Populația de castori se va întoarce în munții Făgăraș, în județul Argeș, printr-un program de reintroducere în natură a acestei specii desfășurat de Fundația Conservation Carpathia.

După aproape un secol de la dispariția sa în această zonă, castorul va reveni în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Râul Târgului, anunță ONG-ul.

Planul de repopulare cu castori a albiilor râurilor din județul Argeș se întinde pe trei ani și presupune aducerea a 90 de exemplare, 70 capturate și relocate din bazinul râului Olt, iar alte 20 din râul Elba, pentru diversitate genetică.

Animalele vor fi aduse treptat, anual, primăvara și iarna, spune Conservation Carpathia, pentru a nu pune în pericol supraviețuirea lor în zonele în care vor fi relocați.

„Inginerul ecosistemelor”

Proiectul de repopulare a zonei munților Făgăraș este finanțat din fonduri europene, prin programul LIFE Nature. Primii castori vor ajunge în albiile râurilor argeșene în următoarele săptămâni și vor purta, în primă fază, emițătoare pentru a fi monitorizați de către rangeri.

 Mădălin Mocanu / Conservation CarpathiaCastorii vor fi eliberați în albiile râurilor din Munții Făgăraș. Foto: Mădălin Mocanu / Conservation Carpathia

„Tot procesul va fi foarte atent supravegheat în toate etapele: capturare, transport, eliberare și monitorizare ulterioară. Ceea ce ne dorim este să reușim să implementăm acest proiect cu prejudiciu minim pentru această specie”, afirmă Liviu Ungureanu, specialist în castori la Conservation Carpathia.

În România, castorul este mai degrabă cunoscut sub denumirea de breb și este supranumit „inginerul ecosistemelor” pentru că poate construi baraje care contribuie la purificarea și filtrarea apei și crează zone umede, care oferă hrană și adăpost pentru alte specii de păsări, pești, insecte și amfibieni.

De asemenea, potrivit specialiștilor de la Conservation Carpathia, castorii ajută la extinderea zonelor umede și la creșterea capacității terenurilor de a stoca mai multă apă. În acest fel, este redusă viteza debitului și este stabilizat volumul de apă după ploi abundente, atenuând efectul inundațiilor.

Dispărut din România acum două secole

Asemeni zimbrului, castorul a dispărut și el din țara noastră în urmă cu aproape 200 de ani. Și nu doar din România, ci și din mare parte a Europei, din cauza vânării lui excesive pentru blană și pentru secrețiile sale din glande folosite ca aliment și în industria parfumurilor, dar și pentru modificarea habitatului său.

Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov a început în 1998 primul proiect de reintroducere a castorilor în fauna României, pe albiile râurilor Olt, Mureș și Ialomiță. Atunci, cercetătorii au eliberat în natură aproape 200 de animale aduse din Germania. Castorii s-au înmulțit, iar în 2011, erau deja peste 650 de exemplare.

În 2010, castorii au migrat fără nicio intervenție, deci din proprie inițiativă, în Delta Dunării.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă