5 moduri în care poți avea grijă de imunitatea ta

1 săptămână in urmă 6

Problemele de sănătate generate de infecțiile cu diverși agenți patogeni sunt numeroase și ne dau bătăi de cap la fiecare schimbare de anotimp. În sezonul rece, mai ales, infecțiile respiratorii pândesc la tot pasul, așa că imunitatea noastră este pusă serios la încercare. Fiecare persoană răspunde diferit la acțiunea virusurilor sau a bacteriilor, însă întotdeauna prevenția este un bun tratament. Urmează aceste câteva sfaturi simple și vei simți că te poți baza pe sistemul tău imunitar.

1. Monitorizează-ți periodic imunitatea prin analize de laborator

Dacă simți că imunitatea îți joacă feste, îți poți forma un obicei din a face, din când în când, analize de sânge. De exemplu, poți urmări evoluția imunoglobulinelor (IgA, IgM, IgG) sau poți apela la uzuala hemoleucogramă. De exemplu, leucocitele reprezintă un bun indicator al stării sistemului tău imunitar, fiecare dintre cele cinci tipuri (monocite, limfocite, neutrofile, eozinofile și bazofile) având un rol bine stabilit în apărarea organismului de diferite infecții.

2. Echilibrează-ți dieta 

Precum multe alte aspecte ale sănătății organismului, imunitatea este și ea puternic influențată de regimul nostru alimentar. Atunci când organismul nu primește suficienți nutrienți, nu mai are energia necesară să se protejeze în fața infecțiilor și, astfel, nivelul imunității este unul scăzut. Alege cu atenție ceea ce mănânci la fiecare masă, astfel încât dieta ta să conțină, în mod echilibrat, fructe, legume, cereale integrale și surse de proteine. De asemenea, reține că zahărul în exces afectează și el buna funcționare a sistemului imunitar, așadar, ai grijă la porțiile de desert!

3.    Atenție la nivelul de stres și oboseală 

Ți s-a întâmplat vreodată să suferi de o enterocolită sau o răceală puternică, după o perioadă stresantă și obositoare? Ei bine, nu a fost o întâmplare. Stresul și nopțile nedormite deprima sistemul imunitar și te fac mai expus la acțiunea virusurilor, bacteriilor sau a altor agenți patogeni.

În plus, în timpul somnului, organismul secretă cantități mai mari de neurotransmițători care lucrează pe timpul nopții, inclusiv la consolidarea imunității. Încearcă să-ți stabilești un program constant de somn, culcă-te mereu la o oră rezonabilă și oferă-i organismului tău „combustibilul” de care are nevoie pentru a funcționa corect.

4.    Hidratează-te constant

De ce să nu recunoaștem? Uităm mai mereu să bem apă suficientă, iar acest lucru are consecințe asupra pielii, funcționării rinichilor, dar și asupra sistemului nostru imunitar. Începe-ți ziua cu un pahar de apă și încearcă să bei câte un pahar după fiecare activitate, chiar dacă, poate, nu simți nevoia. În timp, vei ajunge să-ți educi corpul, astfel încât va începe singur să ceară cantități mai mari de apă în fiecare zi.

Pentru a putea monitoriza mai bine consumul zilnic de apă, poți apela la una dintre aplicațiile pentru smartphone care să-ți amintească periodic să mai bei o porție de sănătate. Vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară și vei avea o stare generală mai bună, dar și o imunitate pe care să te poți baza.

5.    Ține legătura cu cei dragi

Ți se poate părea că relațiile de familie sau cele de prietenie nu au legătură cu imunitatea și starea generală de sănătate. De fapt, lucrurile nu stau deloc așa. O simplă întâlnire cu persoanele apropiate poate ajuta organismul să secrete endorfine și oxitocină, acești doi hormoni fiind capabili să reducă stresul la nivelul organelor interne și să susțină organismul în lupta cu microbii. Încearcă să ai grijă de viața ta socială, oferă îmbrățișări și complimente, iar sistemul tău imunitar se va bucura împreună cu tine.

Putem considera imunitatea drept un prieten care ne sprijină atunci când suntem în pericol să ne îmbolnăvim. Și fiindcă prietenii se ajută reciproc, ar fi bine să-i întindem și noi o mână de ajutor, printr-un stil de viață organizat și un regim alimentar corespunzător.

Sursa foto: Shutterstock.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă