44 de ani de la cutremurul din 1977! Mărturii cutremurătoare. Mircea Lucescu: „Neli și Răzvan ar fi murit dacă nu s-ar fi dus la cinema”

1 lună in urmă 2

La data de 4 martie 1977 a avut loc cel mai mare cutremur din România. Azi, 4 martie 2021, la ora 21:22, se împlinesc 44 de ani de la dramaticul eveniment, care a luat pest 1.500 de vieți, 1.400 de victime fiind din București. Oameni de fotbal, ca Mircea Lucescu, Marius Șumudică sau Daniel Gherasim, au rememorat clipele cumplite.

Mircea Lucescu declara că și-ar fi putut pierde soția și copilul, Neli și Răzvan. Mama lui Marius Șumudică, însărcinată cu sora actualului tehnician, era să piardă sarcina. Daniel Gherasim a trăit o dramă: blocul s-a făcut praf.

În urma cutremurului din 1977 s-au înregistrat 1.578 de victime. Alte 11.321 de persoane au fost rănite. Au fost distruse 32.897 de locuinţe. Pagubele au fost de două miliarde de dolari.

Mircea Lucescu despre cutremurul din 1977: „Neli și Răzvan ar fi murit dacă nu s-ar fi dus la cinema”

„Casa mea a fost dărâmată, a căzut cu totul la cutremur. Eram în cantonament la Săftica, era vineri, duminică aveam meci. Când am auzit că s-au prăbușit multe clădiri, am fugit ca un nebun spre casă, unde îi aveam pe Neli și Răzvan. Am ajuns, am văzut o parte din casă prăbușită, am intrat și un perete întreg de la camera lui Răzvan era prăvălit peste tot patul. Nu-i găseam pe nicăieri, apoi i-am văzut venind împreună pe stradă. Fuseseră la film, la Scala. Acest lucru i-a salvat!”, povestea în trecut, potrivit GSP, Mircea Lucescu, despre modul îngrozitor în care și-ar fi putut pierde soția și fiul, Neli și Răzvan.

Marius Șumudică marcat de cutremurul din 1977: „Mama era să piardă sarcina”

„Cred că ai mei mă băgaseră la somn. Țin minte că mama, care era însărcinată cu sora mea, a căzut pur și simplu din pat. Era să piardă sarcina! S-a speriat rău. Ne-am speriat cu toții. Aveam șase ani, nu prea apuci, nu conștientizezi prea bine. Țin minte că după, am ieșit cu toții pe stradă, era lume multă, cei mari vorbeau panicați. Mai erau chestii răsturnate, se crăpase strada, pământul. Am dormit câteva zile în mașină”, declara Marius Șumudică pentru Libertatea.

Daniel Gherasim, șocat: „Încercau să scoată cu cascadorii din pământ”

„Eu am stat lângă blocul Scala. Lipit de el. Blocul lipit de noi avea 10-11 etaje și a căzut la cutremurul din ’77. Nu a rămas un etaj. Nu a rămas un perete în picioare. S-a făcut ca un praf…Am avut o colegă de clasă care s-a prăpădit în blocul ăsta…O femeie a auzit niște bătăi, sub pământ. A chemat milițianul și a auzit și ăla. Iar noi când am ajuns seara în zonă, am văzut numai lumini, încercau să scoată cu cascadorii din pământ. Pe la ora 22, a venit și tovarășul Ceușescu” afirma conform GSP fostul mare jucător al roș-albaștrilor, Daniel Gherasim.

În cutremul din 1977 au murit și mari artiști: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ sau cântăreaţa Doina Badea. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi o durată de 56 de secunde.

 

The post 44 de ani de la cutremurul din 1977! Mărturii cutremurătoare. Mircea Lucescu: „Neli și Răzvan ar fi murit dacă nu s-ar fi dus la cinema” appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă