400.000.000 de doze de vaccin anti-Covid, oferite pe piața neagră țărilor din UE. „Nimeni nu are nicio idee ce se află, de fapt, în aceste flacoane”

1 lună in urmă 2

Escroci nenominalizat au oferit 400.000.000 de doze împotriva COVID-19 care valorau în jur de 3 miliarde de euro unor ţări membre ale Uniunii Europene, au declarat doi oficiali europeni, ilustrând modul în care infractorii încearcă să facă profit de pe urma campaniei de vaccinare care bate pasul pe loc din cauza crizei de vaccinuri, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Doi oficiali din cadrul Comisiei Europene au estimat că în jur de 400.000.000 de doze de vaccinuri „fantomă” au fost oferite de escroci la un preţ de până la 3 miliarde de euro.

„Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane. În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă”, a declarat unul dintre oficialii UE.

Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020 când infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie.

Un al doilea oficial, care s-a exprimat şi el tot sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor „fantomă”.

„Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici”, a mai spus oficialul UE.

Biroul European Antifraudă a avertizat acum zece zile guvernele să fie atente la oferte de vaccinuri împotriva Covid-19, spunând că, de cele mai multe ori, acestea sunt false și trebuie raportate.

Deja în Italia s-a deschis o anchetă pentru o fraudă uriașă cu vaccinuri 27.000.000 de vaccinuri false. Încă din ianuarie, un raport al Organismului de Monitorizare înființat de șeful poliției din Italia ridică problema pericolului ca familiile mafiote să se infiltreze în lanțul de aprovizionare cu vaccinuri împotriva noului coronavirus.

Liderii UE vor discuta joi prin videoconferinţă despre cum îi pot proteja pe cei 450.000.000 de cetăţeni ai lor de tulpini noi, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producţiei şi modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă