4 aspecte de care să ții cont pentru sănătatea pancreasului tău

3 zile in urmă 26

Pancreasul reprezintă un organ important care face parte atât din sistemul digestiv, cât și din sistemul endocrin. În timp ce pancreasul exocrin produce enzime care să te ajute să digeri mâncarea, pancreasul endocrin secretă hormoni precum insulina cu roluri importante în metabolismul zaharurilor. Printre cele mai frecvente patologii pancreatice se numără pancreatita acută sau cronică și diabetul zaharat [1]. Citește în continuare și află ce poți face pentru a avea grijă de sănătatea pancreasului tău.

Adoptă o dietă echilibrată!

Conținutul nutritiv al alimentelor pe care le consumi influențează atât funcționarea pancreasului exocrin, cât și a celui endocrin. O dietă bogată în grăsimi și zaharuri favorizează depunerea colesterolului și apariția pietrelor la nivelul bilei, conducând ulterior la pancreatită acută. De asemenea, un nivel crescut al trigliceridelor în sânge îți poate crește riscul de a dezvolta pancreatită. Pentru a reduce acest risc, este important să ai o dietă cât mai variată și echilibrată, cu un conținut scăzut de zaharuri simple (de exemplu dulciuri) și grăsimi animale (de exemplu unt, carne grasă, smântână).

O dietă bogată în fibre (provenite din cereale integrale, fructe și legume) contribuie în plus și la menținerea controlului glicemic, fiind de ajutor inclusiv în tratamentul diabetului zaharat [2].

Limitează consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool continuă să fie o cauză importantă de morbiditate și mortalitate, fiind de asemenea asociat și cu apariția pancreatitei acute și cronice. Limitarea consumului de alcool te poate ajuta să-ți protejezi pancreasul de efectele nocive ale acestuia, reducând astfel riscul de apariție a pancreatitei [1,3].

Practică o activitate fizică

Persoanele sedentare, cu o greutate corporală peste normal (supraponderabilitate sau obezitate), au un risc mai mare de a dezvolta patologii pancreatice precum pancreatita sau diabetul zaharat. Include activitatea fizică în viața ta treptat și regulat pentru a-ți menține o greutate corporală optimă. În plus, activitatea fizică te poate ajuta să-ți îmbunătățești controlul glicemic, nivelul grăsimilor în sânge și tensiunea arterială, reducând astfel riscul de a dezvolta o boală pancreatică sau cardiovasculară.

Renunță la fumat

Persoanele fumătoare prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta pancreatită comparativ cu fumătorii. Renunțarea la fumat îți poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, de la scăderea riscului de a dezvolta patologii canceroase, digestive sau respiratorii, până la ameliorarea sănătății cardiovasculare și a rezistenței la efort [2,4].

În concluzie, prin substanțele secretate pancreasul contribuie atât la buna funcționare a sistemului digestiv, cât și la desfășurarea reacțiilor metabolice. Patologiile pancreatice îți pot provoca o serie de simptome neplăcute crescând în plus riscul apariției consecutive a altor afecțiuni. Acordă atenție stilului de viață și încearcă să adopți obiceiuri cât mai sănătoase pentru a menține pancreasul funcțional.

Surse informative

  1. “Pancreas.” Better Health Channel, 21 Aug. 2014, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pancreas. 
  2. Cosentino, Francesco, et al. “2019 ESC Guidelines on Diabetes, Pre-Diabetes, and Cardiovascular Diseases Developed in Collaboration with the EASD.” European Heart Journal, vol. 41, no. 2, 2019, pp. 255–323., doi:10.1093/eurheartj/ehz486. 
  3. Markel, Anna. “Alcohol-Induced Pancreatitis.” US Pharmacists, vol. 34, no. 8, 2009, pp. 26–35.
  4. Dallas, Mary Elizabeth. “5 Ways to Prevent Pancreatitis and Exocrine Pancreatic Insufficiency.” Everyday Health, 7 Apr. 2022, www.everydayhealth.com/hs/exocrine-pancreatic-insufficiency/prevent-pancreatitis-and-epi/.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă