3 cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare

1 lună in urmă 15

Boala cardiovasculară este un termen general care înglobează o serie de afecțiuni ce interesează vasele de sânge și inimă. Patologiile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces la nivel mondial fiind responsabile de 32% dintre decesele globale. Din fericire, majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin gestionarea factorilor de risc. Citește, în continuare, și află care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare, dar nu numai.

Care este cauza bolilor cardiovasculare?

Principala cauză a bolilor cardiovasculare este reprezentată de formarea unor depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge responsabile de irigarea și hrănirea diferitelor organe sau părți ale corpului. Procesul poartă numele de ateroscleroză și, in timp, duce la îngustarea diametrului vasului de sânge, afectând astfel curgerea sângelui. Plăcile de aterom formate se pot rupe favorizând formarea unor cheaguri care pot bloca vasul de sânge.

Care sunt principalele boli cardiovasculare?

Boala coronariană

Boala coronariană apare atunci când procesul aterosclerotic afectează arterele coronare, vasele de sânge care irigă inima. Prin scăderea fluxului care ajunge la inimă, mușchiul cardiac primește o cantitate mai mică de oxigen, ceea ce conduce la creșterea efortului depus de acesta pentru a pompa sângele în organism.

Afectarea coronariană poate conduce la:

  • Angină−resimțită ca o durere la nivelului toracelui ce poate apărea la efort sau în repaus în funcție de gradul de afectare a vaselor;
  • Infarct miocardic−este cauzat de blocarea completa și bruscă a unei artere coronare;
  • Insuficiența cardiacă−afectiune ce constă în imposibilitatea inimii de a pompa eficient sânge în organism.

În funcție de gradul de afectare a vasului de sânge, se poate recurge la modificarea stilului de viață, administrarea de medicamente; în unele cazuri poate fi necesară intervenția chirurgicală minim invazivă (de exemplu, angioplastie coronariana la Monza Ares in Cluj).


Accidentul vascular cerebral

Atunci când procesul aterosclerotic se localizează la nivelul vaselor de sânge responsabile de irigarea creierului, este favorizată apariția unui accident vascular cerebral. Acesta poate afecta semnificativ creierul sau chiar poate conduce la deces. Asemenea infarctului miocardic, accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență și se tratează prin administrarea unor medicamente menite să dizolve cheagul de sânge ce a condus la blocarea vasului.

Boala arterială periferică

Boala arterială periferică apare atunci când plăcile de aterom se formează la nivelul arterelor care irigă membrele. Cel mai frecvent sunt afectate vasele de sânge de la nivelul membrelor inferioare, iar principalele manifestări sunt reprezentate de:

  • durere si crampe înrăutățite în timpul mersului;
  • căderea părului;
  • senzație de amorțire a picioarelor;
  • apariția unor leziuni persistente (ulcere).

În concluzie, bolile cardiovasculare reprezintă o povară imensă la nivel global și sunt responsabile de creșterea ratelor de morbiditate și mortalitate. Adoptarea unei diete echilibrate, combaterea sedentarismului și efectuarea controlului medical de rutină pot servi la prevenirea și gestionarea eficientă a bolilor cardiovasculare.

Surse informative

“Cardiovascular Diseases (CVDs).” World Health Organization, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds).
“Cardiovascular Disease.” NHS Choices, NHS, 17 Sept. 2018, www.nhs.uk/conditions/cardiovascular-disease/.

Citeste si:

Guvernul renunță la suplimentarea cu 100 de milioane de lei a subvenției pentru partidele politice

 "Ieri v-am arătat toată preţuirea mea şi la televizor m-am regăsit într-un monstru"

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă