3 ani și 6 luni de închisoare pentru milionarul care a înjunghiat o femeie. Decizia de condamnare a lui Mihai Tufan e definitivă

3 săptămâni in urmă 20

Mihai Tufan, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, a fost acuzat de tentativă de omor, iar joi 28 ianuarie a primit, sentinţa definitivă: Curtea de Apel București i-a majorat pedeapsa și l-a condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare. Pe 9 aprilie 2020, Tufan a înjunghiat, cu mai multe lovituri de cuţit, o femeie de 36 de ani, pe care o bănuia că ar fi delapidat din conturile lui o sumă mare de bani.

Cu o avere estimată la 95 – 100 milioane de euro, conform clasamentului întocmit de revista Capital, Mihai Tufan este, la 47 de ani, în topul celor mai bogați români. În presă s-a scris despre el că este unul dintre „băieții deștepți din Energie”, care încheiau contracte preferenţiale cu statul.

Era agitat și a atacat-o din senin

În seara de 9 aprilie 2020, milionarul a încercat să o omoare, cu mai multe lovituri de cuţit, pe Daniela Huhulea, directoare la Elsid, una dintre companiile deținute de Tufan. 

Cei doi se aflau într-un Range Rover şi veneau dinspre Titu la București. Femeia de 36 ani conducea, iar Tufan era pe scaunul din dreapta. Tot drumul a fost „extrem de agitat”, le-a mărturisit victima anchetatorilor. 

Ea a mai spus că, după ce au ajuns pe primul pod de la intrarea în Capitală, Tufan a apucat-o brusc de păr și a tras-o puternic, după care a înjunghiat-o în zona gâtului cu un cuțit pe care-l luase din torpedou. Apoi, a continuat să înfigă cuțitul în trupul femeii, în timp ce ea încerca să se apere cu o mână, iar cu cealaltă, să ţină maşina pe şosea.

Tufan spune că i s-a rupt filmul

După ce autoturismul a fost oprit, doi bărbaţi, care se aflau în trafic în maşina din spate, s-au apropiat și au văzut-o pe femeia plină de sânge care repeta: „M-a tăiat, m-a tăiat, m-a tăiat!”. Au sunat imediat la 112.  

Când a ajuns poliţia, Tufan era încă în mașină, într-o stare de semiconștiență. Era tăiat și el în zona gâtului, iar victima a declarat, mai târziu, că, după ce a atacat-o, el s-a rănit singur. Medicii au constatat că leziunile lui Tufan erau superficiale.

Victima fusese înjunghiată de opt ori în zona pieptului şi avea alte răni la gât, pe umăr, pe mâna dreaptă. Raportul de expertiză medico-legală a stabilit că viața ei a fost pusă în primejdie.

În anchetă, Tufan a declarat că, în acea zi, a fost agitat deoarece bănuia că, fără știrea lui, fuseseră efectuate niște transferuri bancare din conturile sale personale, dar și ale societăților pe care le controla.

El a mai declarat că, pe drum, a încercat să se calmeze şi a luat un Xanax, iar apoi nu mai știe ce s-a întâmplat, pentru că, după ce a înghiţit pastila, starea de rău i s-a agravat.<br>

Prima pedeapsă: 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare

Milionarul a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor, iar dosarul lui a fost secretizat de Tribunalul Bucureşti, înainte ca procesul să fie declarat nepublic. 

Judecată a fost una extrem de rapidă. A durat doar două săptămâni, iar la 8 octombrie 2020, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Mihai Tufan la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare. 

Afaceristul îşi recunoscuse fapta, mergând pe procedura simplificată a procesului. În plus, la stabilirea pedepsei, judecătoarea Daniela Toader a ţinut cont, conform motivării deciziei, şi de faptul că Tufan „a întreprins numeroase acțiuni caritabile, aspect ce subliniază latura sa generoasă, dezinteresată în ajutorarea celor lipsiți de cele necesare traiului și conturează caracterul uman, apropiat de suferința semenilor săi”.

În motivarea deciziei sale, judecătoarea a invocat și pandemia de COVID, precizând că „este explicabilă acțiunea violentă a inculpatului asupra persoanei vătămate”, pentru că atacul „a avut loc spontan, într-o perioadă economică dificilă generată de criza sanitară SARS-CoV-2, când antreprenori din zona privată au întâmpinat greutăți financiare”.

Procurorii au atacat decizia, iar Curtea de Apel București a decis, joi 28 ianuarie 2021, majorarea pedepsei lui Mihai Tufan, la 3 ani și 6 luni de închisoare. Judecătorii au dispus și ridicarea sechestrului asigurător menţinut de Tribunalul București, având în vedere că Mihai Tufan a achitat, între timp, cheltuielile judiciare, de 7.000 lei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă