3.800 de cadre didactice au fost vaccinate anti-COVID în prima zi a campaniei de imunizare a personalului din învățământ

1 lună in urmă 1


Procesul de vaccinare cu prioritate a personalului din învățământ a început, miercuri, 24 februarie, în peste 20 de județe din țară, urmând ca până la începutul lunii martie să fie acoperite toate județele.UPDATE 24 februarie, 22.15. 3.800 de cadre didactice au fost vaccinate miercuri (1.748 cu AstraZeneca și 2.052 cu Pfizer), reprezentând 20.8 % din totalul persoanelor vaccinate astăzi cu prima doză (18.262).


”Acțiunea de imunizare destinată personalului didactic va continua în perioada următoare, la nivel național, până în data de 10 martie. Doar împreună învingem pandemia, doar împreună vom reveni la o viață normală, într-un mediu favorabil și sigur”, a anunțat CNCAV într-un comunicat.


„Ieri a avut loc ultima ședință pregătitoare cu directorii DSP-urilor din fiecare județ și am stabilit următoarele lucruri: procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie”, a anunțat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă de marți.


<strong>Procesul ar trebui să dureze între 7 și 10 zile, în funcție de județ și de momentul în care debutează activitatea de vaccinare pentru această categorie profesională.</strong>


Acesta a mai spus că până la începutul lunii martie vor fi incluse toate județele.


„De mâine începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în București, de joi, 25 februarie continuă în alte 14 județe. Din 26 februarie alte două județe, iar de la 1 martie încep ultimele 3 județe. Toată perioada destinată pentru acest proces specific durează până pe 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces”, a mai spus președintele CNCAV.


Cum se vor vaccina profesorii?


„Modalitatea de programare și de derulare a activităților de vaccinare a fost transpusă într-o instrucțiune care deja a fost transmisă către fiecare județ și către Ministerul Educației de ieri. (...) În primul rând, vor fi folosite atât tipurile de vaccin produse de AstraZeneca, în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cu până la 55 de ani inclusiv, acolo, unde nu se identifică contraindicații. De asemenea, vaccinul produs de Pfizer va fi recomandat cu prioritate persoanelor peste 55 de ani”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.


<strong> Fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de vaccin administrat, programarea se va face după o altă modalitate și nu în platforma informatică, practic unitățile de învățământ centralizează lista cu personalul propriu care dorește să fie vaccinat în această perioadă, aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor județene și sunt transmise către DSP. </strong>


Valeriu Gheorghiță a explicat și modalitatea prin care vor fi vaccinați aceștia.


„DSP, în funcție de capacitate cabinetelor de vaccinare și de perioada pe care am propus-o pentru derularea activității de vaccinare, efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunțați prin grija inspectoratelor școlare și a reprezentanților unităților de învățământ”, a mai spus medicul militar.


Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre situația județelor care nu au locații specifice pentru această activitate.


„În județele în care nu au fost locații potrivite pentru derularea activității de vaccinare s-au identificat alte spații în locația centrelor de vaccinare care nu erau încă puse în activitate. Pentru București au fost deschise încă 22 de cabinete de vaccinare la Romexpo. Vor avea fluxuri separate”, a mai adăugat președintele CNCAV.


Foto: Dumitru Angelescu


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă