23 de pacienţi Covid au murit după explozia unui rezervor de oxigen în secţia ATI a unui spital din Bagdad, Irak

3 săptămâni in urmă 16

De Veronica Micu.
Publicat: 25.04.2021, 07:57.
Actualizat: 25.04.2021, 08:07

Cel puţin 23 de pacieţi Covid au pierit într-un incendiu izbucnit, sâmbătă seară, într-un spital Covid din capitala Irakului, Bagdad. Primele dată arată că tragedia de la spitalul Ibn Khatib a fost provocată de explozia unui rezervor de oxigen.

23 de pacienţi Covid au murit după explozia unui rezervor de oxigen în secţia ATI a unui spital din Bagdad, Irak

Twitter

Materialele video postate pe rețelele sociale arată pompierii care se grăbesc să stingă flăcările, în timp ce oamenii fug din clădire, din calea focului.

At least 21 coronavirus patients killed, dozens more injured in a fire at Ibn Khatib hospital in #Baghdad after an accident caused an oxygen tank to explode pic.twitter.com/d8BbaHCxTL

— Arwa Ibrahim (@arwaib) April 24, 2021

O înregistrare publicată pe Twitter arată clădirea cuprinsă de flăcări şi dimensiunea dezastrului.

— Osama Bin Javaid (@osamabinjavaid) April 25, 2021

Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a cerut o anchetă imediată asupra cauzelor a ceea ce el a numit „un accident tragic”, relatează BBC News.

Incendiul a izbucnit în secţia de Terapie Intensivă

Șeful Apărării Civile din Irak, generalul-maior Kadhim Bohan, a declarat presei de stat că focul a izbucnit în unitatea de terapie intensivă a spitalului, pe un etaj „destinat resuscitării pulmonare”.

Până în prezent, echipajele de intevenție au salvat 90 din 120 de pacienți și rude. Aproximativ „30 de pacienți se aflau în secția de terapie intensivă”, care a fost rezervată pentru cele mai grave cazuri de Covid-19 din Bagdad, a declarat o sursă de spital pentru agenția de presă AFP. Răniții și pacienții care nu au fost răniți au fost duși cu ambulanța la alte spitale din apropiere.

Apărarea civilă a declarat că focul era sub control la primele ore ale dimineții.

Într-un comunicat, comisia guvernamentală pentru drepturile omului a declarat că incidentul este „o crimă împotriva pacienților epuizați de Covid-19”. Spitalele irakiene au fost forțate la limită în timpul pandemiei, slăbite de ani de război, neglijare și corupție.

Peste un milion de infecţii cu coronavirus în Irak, în această săptămână

Infecțiile cu coronavirus au crescut puternic din februarie în Irak și au trecut un milion de cazuri în această săptămână. Ministerul Sănătății a înregistrat un total de 1.025.288 de cazuri de boală și 15.217 decese de la începutul pandemiei.

Țara a lansat luna trecută campania de vaccinare și a primit aproape 650.000 de doze, dintre care majoritatea provin de la Covax, un program global de partajare a dozelor.

13 pacienţi Covid morţi după o explozie urmată de incendiu, în secţia ATI a unui spital din India

În urmă cu trei zile, o tragedie asemănătoare a avut loc în India, tot într-un spital Covid.

13 pacienți au murit, vineri dimineaţă, după o explozie urmată de incendiu într-o secţie de terapie intensivă COVID-19 a Spitalului Vijay Vallabh, din Vasai-Virar, o suburbie a Mumbai, capitala statului indian Maharashtra.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 3 dimineaţă, după ce un aparat de aer condiţionat a explodat.

17 pacienţi infectaţi cu coronavirus se aflau în secţia de Terapie Intensivă, în momentul izbucnirii incendiului. Dintre aceştia, 13 au murit, iar 4 au fost au fost direcționați spre ale spitale.

A fost cea mai recentă tragedie care a lovit India, ţară care se luptă cu un nou val uriaş de infecții cu coronavirus, cu lipsa oxigenului, a medicamentelor şi a paturilor de spital.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă