20 de ani de la prima căsătorie gay din lume. La nunta de porțelan, soții olandezii Gert și Dolf sunt tot împreună și fericiți: „Am făcut istorie”

1 lună in urmă 13

În urmă cu 20 de ani, patru cupluri gay din Olanda spuneau „da” în mod oficial, pentru prima dată în istorie. De atunci, 29 de țări au legalizat căsătoriile între persoane de același sex, printre care Marea Britanie, SUA, Australia, Mexic și Africa de Sud.

Gert Kasteel și Dolf Pasker au sărbătorit pe 1 aprilie nunta de porțelan, adică 20 de ani de căsnicie. Cei doi s-au căsătorit în fața autorităților din Amsterdam împreună cu alte trei cupluri gay și au marcat o victorie în domeniul drepturilor omului. Au fost primele cupluri din lume care au putut să se căsătorească oficial, scrie news.trust.org.

1,7% din căsătoriile din Olanda sunt între cupluri de același sex

Gert și Dolf și-au celebrat căsnicia într-un grup restrâns, la ei acasă, din cauza restricțiilor COVID-19. „E mai drăguț să îl prezinți altor oameni: «el este soțul meu, e omul meu»”, le-a spus Dolf reporterilor, răsfoind împreună „cu soțul lui” un album cu fotografii și bucăți din ziarele care le-au relatat nunta. „Acel moment m-a ajutat să mă accept pe mine”, a mai spus Dolf.

Toate cele patru căsătorii au trecut testul timpului. Iar momentul acela a fost important nu doar pentru cei opt care și-au schimbat viața atunci, ci pentru întreaga lume. „Au existat oameni care mi-au spus că Olanda va fi prima și ultima țară a lumii care să permită căsniciile gay, restul lumii nu ne va urma. Aproape 30 de țări au urmat însă exemplu olandez”, își amintește Hnek Krol, unul dintre parlamentarii care au susținut legea în 2000.

Marea Britanie, SUA, Australia, Mexic și Africa de Sud sunt printre cele 29 de țări care au legalizat căsătoriile între persoane de același sex. „Sunt foarte mândru că s-a întâmplat”, spune Gert. Și Dolf îl completează: „că am putut juca un rol în asta. Am făcut istorie”.

34 de țări recunosc parteneriatul civil

De la nunta lor, alte 20.000 de persoane gay s-au căsătorit, adică 1,7% din căsătoriile olandeze din ultimii 20 de ani s-au făcut între membrii comunității gay. Statisticile arată și că anual cam 400 de cupluri gay divorțează.

Țările în care căsniciile gay au fost legalizate sunt: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Marea Britanie, Canada, Columbia, Costa Rica, Danemarca, Ecuador, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Portugalia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Uruguay și SUA.

În total însă sunt 34 de țări care recunosc parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă