16 situații în care legea este încălcată: Lista străzilor cu nume de criminali de război condamnați / Unde mai sunt amplasate busturi ale acestora în România

2 luni in urmă 25

În România se întâlnesc la ora actuală 16 încălcări ale Ordonanței de urgență 31/2002 care interzice numirea străzilor, a instituțiilor publice sau amplasarea în public a statuilor persoanelor condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit unei liste întocmite de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, “Elie Wiesel”.

Numele care apare cel mai frecvent este cel al lui Mircea Vulcănescu, de cinci ori, urmat de Albert Wass, de trei ori, în timp ce numele lui Ion Antonescu dat unei străzi a rămas într-o singură localitate, Bechet, județul Dolj.

Cea mai recentă schimbare s-a produs la Constanța, acolo unde consiliul local a votat în unanimitate pe 31 iulie 2021 schimbarea numelui străzii Ion Antonescu, denumire care data din anul 2000.

Lista completă a celor 16 denumiri care contravin OUG 31/2002:

Alba, Aiud: Strada Mircea Vulcănescu
București, Sector 1: Strada Mircea Vulcănescu
București, Sector 2: Bust Mircea Vulcănescu
București, Sector 4: Liceul tehnologic, Mircea Vulcănescu
Cluj, Cluj: Strada Radu Gyr
Constanța, Mangalia: Strada Vintilă Horia
Covasna, Odorheiu Secuiesc: Bust Albert Wass
Dolj, Bechet: Strada Ion Antonescu
Dolj, Rast: Strada Gheorghe Jienescu
Dolj, Rast: Școala gimnazială Gheorghe Jienescu
Dolj, Segarcea: Liceul tehnologic Vintilă Horia
Iași, Păun: Strada Radu Gyr
Maramureș, Bârsana: Școala gimnazială Mircea Vulcănescu
Mureș, Biserica din Lunca Mureșului: Bust Albert Wass
Mureș, Biserica romano-catolică din Reghin: Bust Albert Wass
Suceava, Mănăstirea Putna; Bust Visarion Puiu

G4Media a arătat cum încalcă legea autoritățile, minimalizând rolul criminalilor de război din România anilor ’40, publicând lista străzilor, instituțiilor și monumentelor din țară care încă poartă numele Ion Antonescu, Mircea Vulcănescu, Radu Gyr ș.a.

Potrivit articolului 13 al OUG 31/2002

Articolul 13(1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.(2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor organizații, cu sau fără personalitate juridică.

Citește și

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu. Consilierii PSD au votat împotrivă / Și Constanța are o stradă cu numele fostului mareșal antisemit. De ce ezită primarul liberal și ce spun istoricii

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă