12,5% dintre persoanele vaccinate la un centru din Cluj erau eligibile abia în etapa a III-a

1 lună in urmă 2

Sute de persoane din Cluj care erau eligibile pentru vaccinare în etapa a III-a au fost imunizate la începutul lunii martie, potrivit datelor privind vaccinarea și numărul de teste, transmise de Ministerul Sănătății la finalul săptămânii trecute, relatează HotNews. În urma publicării acestor date, precum și a celor legate de evoluția pandemiei, premierul a anunțat că va fi verificat dacă Ministerul Sănătății a respectat legislația.

În primele cinci zile ale lunii martie, la școala generală „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, s-au imunizat 849 de persoane. 106 dintre acestea se încadrau însă abia în etapa a treia de vaccinare, care urmează să înceapă în luna aprilie.

Asta înseamnă că 12,5% din persoanele vaccinate în centrul din Cluj în perioada menționată nu erau eligibile pentru etapa a II-a.

Mai exact, pe 1 martie s-au vaccinat aici: 16 persoane eligibile în etapa a III-a a campaniei de vaccinare, pe 2 martie 33 persoane, pe 3 martie 16 persoane, pe 4 martie 18 persoane, iar pe 5 martie, 23 de persoane.

Conform datelor acest centru figurează cu cel mai mare procent de persoane eligibile în etapa a III-a deja vaccinate, situația fiind unică în țară.

O posibilă explicație în cazul acestui centru, unde imunizarea se face cu vaccinul produs de AstraZeneca, ar putea fi dozele rămase nefolosite la finalul zilei, însă acest lucru nu este clar, scrie <a rel=”noreferrer noopener” aria-label=”sursa citată. (opens in a new tab)” href=”https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24652859-arata-datele-privind-vaccinarea-publicate-premiera-pentru-care-florin-citu-vrea-ancheta-ministerul-sanatatii-12-5-dintre-cei-vaccinati-intr-centru-din-cluj-sunt-persoane-eligibile-abia-etapa-iii.htm” target=”_blank”>sursa citată. </a>

De altfel, premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, că a cerut autorităților care se ocupă de campania de vaccinare să permită imunizarea și persoanelor din etapa a treia, dar în anumite condiții.

„Am cerut ca zonele, cel puţin zonele cum sunt Timişoara, Iaşi sau zonele care sunt carantinate sau unde avem cazuri şi sunt locuri libere, să se permită şi altor persoane. Dacă la Timişoara sunt 20.000 de locuri libere şi cei care sunt în etapa întâi şi etapa a doua nu vor să se vaccineze, atunci să permitem celor din etapa a treia să se vaccineze. Este o nebunie să laşi locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze”, a precizat Florin Cîțu.

Valeriu Gheorghiță a anunțat la finalul lunii februarie că persoanele din etapa a treia a vaccinării anti-COVID-19, adică populația generală, se pot programa pe platforma online după data de 15 martie, imunizarea urmând să aibă loc cel mai probabil în aprilie.

Ministerul Sănătății a publicat, pe data de 4 martie, situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare, o premieră de la începutul pandemiei.

Între timp, premierul a anunțat că va trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății pentru a verifica dacă a fost respectată legislația.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă