100 de ani de la nașterea Regelui Mihai: povestea de viață fabuloasă și legăturile monarhului cu sportul! SPECIAL

1 lună in urmă 63

Luni se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai! Majestatea Sa a avut o pasiune mare pentru sport, în special pentru automobilism și schi.

Majestatea Sa, care a plecat dintre noi în 2017, a primit la vârsta de 8 ani un Morris, iar primul autovehicul pe care l-a condus a fost o mașină electrică, în 1927.

Legăturile dintre Casa Regală și sportul românesc au fost multiple. Oficial, Comitetul Olimpic Român, Federația Română de Oină, Federația Română de Scrimă, Federația Română de Tir cu Arcul, Federația Română de Karate Tradițional, Fundația Atletismului Românesc dar și Asociația Presei Sportive din României au fost sub Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României și al Casei Regale.

Regele Mihai, pasiune mare pentru mașini de colecție

Regele Mihai a avut o pasiune cunoscută mai ales pentru mașini, dovadă că în urmă cu mai bine de 20 de ani a fost prezent la Salonul Auto București.

Majestatea Sa a primit la vârsta de 8 ani un Morris din 1927, iar primul autovehicul pe care l-a condus a fost o mașină electrică numită „Red Bug” în 1927. Apoi a continuat cu Rolls-Royce-ul Regelui Ferdinand, Hispano-Suiza și alte câteva automobile ale Casei Regale.

Două dintre preferatele sale au fost un Mercedes Benz 540K și un Jaguar SS 100 Supersport.

Regele Mihai deținea mașini de colecție produse de mărci precum Ford, Jaguar, Delahaye, Bentley, Lincoln, Buick, Mercedes, Cadillac, Opel, Volvo, Lancia, Alfa Romeo sau Jeep.

Regele Mihai, la Salonul Auto București (2001)

Regele Mihai, pasiune și pentru schi: „A învățat repede!”

Regele Mihai a avut o pasiune mare și pentru schi, iar Constantin Ciocoiu și Constantin Anghelache au vorbit de-a lungul timpului despre asta.

Cel care se ocupa de orele de educație fizică ale Regelui Mihai I era generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică. Acesta a fost cel care i-a adus prințului moștenitor primul instructor de schi, pe Constantin Ciocoiu.

”De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului. Și țin bine minte: Regele era laconic și răspundea prompt. Nu se lungea la vorbă. Vorbea puțin, dar accentuat. Și, deși copil, nu se purta ca un răzgâiat. Iar asta îmi impunea și mie. Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta, iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei, și odată, atunci mai crescuse, chiar din vârful munților, de pe Bucegi, pe unde nu era nici urmă de pârtie. Îl însoțeam și eu, cu unul sau doi ofițeri din Batalionul de Gardă”, a povestit Constantin Ciocoiu.

”Regele Mihai era un sportiv cu talent nativ. A prins imediat tainele schiului, aşa că nu am avut prea multe să îl învăţ” – Constantin Anghelache

The post 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai: povestea de viață fabuloasă și legăturile monarhului cu sportul! SPECIAL appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă