10 steaguri roșii într-o relație. La ce să fii atent în cuplu

1 lună in urmă 10

Se vorbește adesea despre steagurile roșii în relații, dar ce înseamnă exact acest termen? Sunt toate semnalele la fel pentru toată lumea și sunt ele un motiv pentru a pleca sau este posibil uneori să reparăm relația, în ciuda semnelor de avertizare că ceva nu este în regulă?  

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Ce sunt steagurile roșii?

În toate contextele, termenul „steag roșu” înseamnă un motiv pentru a opri. Steaguri roșii sunt arătate în sport atunci când un joc este oprit din cauza unui fault și sunt fluturate pe pistele de mașini de curse atunci când condițiile sunt prea periculoase pentru a continua cursa.

În relații, steagurile roșii sunt semne că cealaltă persoană probabil nu poate avea o relație sănătoasă și continuarea drumului împreună ar putea fi periculos din punct de vedere emotional. Semnalele de alarmă într-o relație ar putea să nu fie evidente. Unele sunt foarte clare, dar multe pot fi indicii slabe care spun că există o problemă de bază. De asemenea, steagurile roșii nu sunt vizibile toate de la început, e posibil să dureze ceva până ca ele să apară. 

10 steaguri roșii de care să fii conștient în relații

Dacă partenerul tău afișează oricare dintre următoarele steaguri roșii, este timpul să purtați o discuție despre viitorul relației. Deși toate scenariile sunt diferite și există întotdeauna loc pentru nuanțe, un steag roșu indică o problemă profundă pe care cealaltă persoană trebuie să o abordeze pentru a avea o relație sănătoasă de cuplu, dar și cu sine și în raport cu alți oameni. 

Alcoolism sau dependență de droguri

A bea zilnic sau a bea până la starea de ebrietate de câteva ori pe săptămână poate fi un semnal de alarmă care indică o problemă cu băutura. Dependența de droguri pentru a trece peste problemele de zi cu zi sau prin momentele grele din viață este, de asemenea, îngrijorătoare. 

Dacă alcoolul sau drogurile au un impact negativ asupra vieții partenerului tău – fie că este vorba de munca, sănătatea sau relațiile sale – acesta este un semn de dependență. În mod similar, dacă partenerul tău se bazează pe substanțe pentru a trece peste provocările de zi cu zi sau prin situații dificile, atunci asta indică dependență și înseamnă că nu și-a dat seama încă cum să facă față fără a-și modifica starea mentală.

În cele din urmă, dacă consumul de substanțe determină vreodată partenerul să-ți facă rău fizic sau emoțional, acesta este un semn clar să pleci.

Reacții violente

Cineva care demonstrează violență față de tine, de cei dragi, de străini și chiar de animale este o persoană lângă care nu trebuie să mai stai. Violența indică că respectiva persoană nu a dezvoltat un mod sănătos de a-și canaliza corect emoțiile.  În unele cazuri, violența este și un semn de lipsă a empatiei față de ceilalți. 

Obiective relaționale nepotrivite

Dacă există o contradicție între obiectivele celor doi parteneri, acesta este un semn că relația nu are cum să meargă. De exemplu, dacă un partener spune că nu este dispus să se căsătorească vreodată, dar celălalt își dorește acest lucru, este o greșeală să rămână în relație doar cu speranța că opinia celuilalt se va schimba. Acest lucru este foarte puțin probabil să se întâmple și, în timp, va da nastere la discuții și disensiuni. 

Alte obiective de relații nealiniate includ locul în care vrei să trăiești, dacă vrei să ai copii și cum intenționezi să abordezi finanțele.

Gelozie persistentă și neîncredere

Un alt steag roșu comun într-o relație este gelozia și neîncrederea. La început, neîncrederea sau gelozia pot părea semne de atenție și grijă, dar pe măsură ce relația avansează se va dovedi că sunt doar semne de nesiguranță și chiar de disperare. 

Istoric de infidelitate

Relațiile necesită încredere pentru a reuși. Dacă partenerul tău are un istoric de infidelitate, este important să procedezi cu prudență. Chiar dacă este dispus să se schimbe sau a făcut-o deja, este important să te întrebi dacă te simți confortabil să urmărești mereu semne sau să trăiești cu un sentiment de insecurtate. O relație stabilă se bazează pe încredere completă, iar orice urmă de nesiguranță poate săpa destul de adânc.  

Control excesiv

Un partener care simte nevoia să îl controleze pe celălalt are probleme profunde la care trebuie să lucreze. Regândește relația dacă partenerul încearcă să controleze cu cine te vezi sau vorbești, unde mergi, cum cheltuieși banii, care este activitatea ta online, ce mănânci sau ce haine porți. Un astfel de control este nesănătos și dăunează grav unei relații pe termen lung. 

Poveștile despre „foști”

Este obișnuit să vorbești despre relații vechi, mai ales atunci când începi să te întâlnești cu cineva. Acordă atenție limbajului pe care îl folosește partenerul când povestește despre relațiile din trecut. Jignirile sau acuzele demonstrează o lipsă de respect față de oameni cu care a avut relații apropiate la un moment dat, dar și un semnal că ar putea avea ceva de ascuns. Dacă un potențial partener își descrie foștii în termeni jignitori în loc să-și asume 50% din responsabilitate pentru orice problemă care ar fi putut exista în relațiile anterioare, există șanse mari să devii următorul „fost” despre care vorbește în acești termeni.

Lipsa prietenilor

Dacă partenerul tău se luptă să creeze și să mențină relații, atunci asta ar putea indica că vei avea dificultăți să te conectezi cu el. Încearcă să înțelegi de ce partenerul tău nu a reușit să stabilească conexiuni cu alte persoane. Este posibil să repete același tipar în toate relațiile, inclusiv în cea amoroasă.  

Disponibilitate permanentă

Când o persoană nu are alte relații, hobby-uri sau obiective și își dedică tot timpul partenerului, acesta este un semn pentru o relație nesănătoasă și neîmplinită.

Când fiecare partener are propria identitate și o imagine bună de sine, el poate construi o relație echilibrată. Dacă cineva se bazează pe tine în întregime pentru a fi fericit, acest lucru poate duce la sentimente de sufocare și o stare de nefericire.

Lipsa de intimitate emoțională

Una dintre cele mai bune părți ale unei relații romantice este conectarea profundă și autentică cu o altă persoană. Pentru unii, intimitatea emoțională este o provocare, deși ar trebui să fie întotdeauna scopul final al relației. Un partener care nu arată nici un interes pentru deschidere emoțională este improbabil să poată construi o relație sănătoasă pe termen lung.

Această listă de steaguri roșii în relații nu este exclusivă. Cu siguranță mai sunt și altele, în funcție de relație și persoanele implicate. În cele din urmă, este important să ai încredere în instinctul tău și să te îndepărtezi de un partener care demonstrează unul sau mai multe semne de avertizare. În unele cazuri, ar putea avea sens să încerci să salvezi relația, dar dacă partenerul nu arată niciun semn că este dispus să corecteze aceste comportamente, atunci probabil că cel mai bine este să pleci. Dacă te lupți cu luarea unei decizii, discuția cu un terapeut te poate ajuta.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă